Uppteckning nummer NM-SEU30191

Meddelare: Sivert Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Ytterturingen

Det var en jänta, som gick och jätade på sommaren. Det skulle visst vara i Helsingland, det där skedde. Så kom det en hop rövare som tog henne och förde henne till sin boning, som de hade under en fors, som hette Loforsen. Där var så beskaffat, att vattnet kastade sig över en berghälla, så att det blev ett rum mellan vattnet och bergväggen, här höll de till och ingen kunde upptäcka dem, ty forsen tog åt sig röken från deras eld. Rövarne var sju, och de hade flickan gemensamt som hustru. Barnen hon födde, kastade de i forsen, så fort de kom till. Där var flickan fången i sju år. Flera gånger hade hon försökt att rymma, men det hade ej lyckats för henne, och så en gång fick hon lov att gå till bygden och skaffa halm, men först måste hon avlägga den dyraste ed på att ej säga något om var hon befann sig för någon människa. Eden kringgick hon sålunda, att hon ställde sig att tala med en grindstolpe men så att en person hörde allt, vad hon sade. Så fick hon halmen och begav sig tillbaka till rövarnästet. Hela vägen spillde hon halm, så att folket skulle kunna hitta platsen. Så samlade sig en hel mängd karlar från bygden och begav sig till Loforsen och ringade in rövarne. Somliga av dessa kastade sig i forsen, men de andra gav sig fångna, och så blev flickan räddad, och de avrättades förstås.

Nordiska Museet. Frågelista.